Moxa therapie

MOXA-THERAPIE en stuitligging
Zo kunt u hier lezen over de moxa-therapie die toegepast wordt tussen de 33ste en 36ste week van de zwangerschap

De wetenschap

De optimale uitgangspositie van een baby vlak voor een bevalling is met het hoofdje naar beneden. In slechts 3 tot 4% van de gevallen ligt een baby met de stuit naar beneden. Onderzoek naar de risico’s van een natuurlijke bevalling met een baby in stuitligging, gepubliceerd in de Lancet (een zeer gerespecteerd medisch tijdschrift), heeft aangetoond dat er een groter risico is op complicaties, dan bij een natuurlijke bevalling met een baby in hoofdligging.

Op dit moment is de meest gangbare behandeling voor stuitligging een zogenaamde uitwendige versie. De gynaecoloog probeert dan de baby van buiten af met de hand te draaien. Dit is een relatief belastende behandeling waar de meeste vrouwen tegenop zien.

Om deze reden bestaat er een toenemende belangstelling voor de moxa-therapie. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van deze niet belastende behandeling. Vier van deze onderzoeken worden hier besproken.

De behandeling

Acupunctuur bij stuitliggingen
Ongeveer 3,5% van de baby’s die geboren worden, ligt vlak voor de bevalling in een stuit. Soms probeert de gynaecoloog de baby in de buik te draaien. Voor de aanstaande moeder kan dit vervelend zijn. 80% Van de vrouwen die zwanger zijn van een baby in stuitligging, bevalt uiteindelijk met een keizersnede. De meesten vinden dat jammer: ze willen graag een natuurlijke bevalling meemaken. Daarom maken steeds meer vrouwen gebruik van een behandelmethode die moxa-therapie heet. Moxa-therapie is geheel pijnloos en is eenvoudig uit te voeren. En het allerbelangrijkste is: uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door moxa-therapie de kans dat het kind spontaan draait, vergroot wordt van 50% naar 75%.
naar boven

Wat is moxa-therapie?

Moxa-therapie is een onderdeel van acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is een behandeling met een moxastick van een acupunctuurpunt op het lichaam. Een moxastick heeft veel weg van een grote sigaar. Als je hem aansteekt, verspreidt hij over het acupunctuurpunt een intense warmtestraling die erg aangenaam is en absoluut niet pijnlijk.

Moxa-therapie wordt niet alleen toegepast bij vrouwen met een baby in stuitligging; bij diverse acupunctuur behandelingen worden goede resultaten bereikt door moxa-therapie, zoals parese en burn-out.

Het woord ‘moxa’ is afgeleid van het Japanse woord Mo Cu San, wat bijvoetkruid of artemisia vulgaris betekent. Bijvoetkruid is het hoofdbestanddeel van de moxastick.
naar boven

De veiligheid van moxa-therapie
Uit de vier onderzoeken die op deze site worden toegelicht, blijkt dat er geen nadelige gevolgen of bijwerkingen zijn van moxa-therapie. De moxastick zelf is natuurlijk warm. Hij mag nooit tegen de huid aan worden gehouden, maar minimaal één centimeter er vandaan. Als de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, is hij zonder risico’s.
naar boven

Moxa-therapie bij stuitliggingen: de Nederlandse feiten
Drieduizend jaar geleden behandelden Chinese acupuncturisten voor het eerst zwangere vrouwen met moxa-therapie. Veel wetenschappelijk onderzoek heeft ervoor gezorgd dat acupunctuur in het westen steeds bekender en vertrouwder werd. In de JAMA (Journal of American Medical Association) stond in 1998 een studie over moxa-therapie bij zwangere vrouwen in het westen.

In Nederland worden ongeveer tweehonderdduizend baby’s per jaar geboren. Vlak voor de bevalling liggen zevenduizend baby’s (3,5%) in een stuit. De meeste daarvan worden gehaald met een keizersnede om de risico’s van een natuurlijke stuitbevalling te voorkomen.

De studie in de JAMA heeft bijgedragen aan de toenemende belangstelling in Nederland voor deze behandelwijze. In de studie stond namelijk dat de kans dat een baby spontaan draait, met moxa-therapie tijdens de 33ste tot de 36ste week, vergroot wordt van 50% naar 75%.

Dat betekent dat er in Nederland jaarlijks 1750 minder baby’s in stuitligging geboren hoeven te worden als de moeders tussen de 33ste en 36ste week moxa-therapie krijgen. Dus 1750 vrouwen meer kunnen een natuurlijke bevalling hebben.
naar boven

Moxa-therapie bij stuitliggingen: de behandeling
Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen vanaf de 33ste week beginnen met moxa-therapie. De acupuncturist verwarmt de zijkant van de kleine teen, in acupunctuurtermen Blaas 67, gedurende vijftien minuten met een moxastick. Deze behandeling is zeer eenvoudig . De moxa-therapie moet gedurende twee weken dagelijks worden herhaald.
naar boven

Hoe werkt moxa-therapie?
Er is een westerse, fysiologische verklaring voor de werking van moxa-therapie en een oosterse vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG).

Volgens de TCG komt er verwarmende energie (ofwel Yang) in het kleine bekken als je Blaas 67 (ofwel Zhi Yin) verwarmt aan de zijkant van de kleine teen. De verwarmende energie in het kleine bekken zorgt voor beweging. In het kleine bekken ligt ook de baarmoeder. Door de beweging in het kleine bekken wordt de baby ook beweeglijk en gaat hij (of zij) draaien.

Volgens de westerse geneeskunde wordt door moxa-therapie de baarmoeder beter doorbloed. Daardoor rijpt hij beter en is de kans groter dat het kindje spontaan draait. Bovendien stimuleert moxa vermoedelijk de bijnier en de hormonen die de bijnier produceert, beïnvloeden het spierweefsel van de baarmoeder. Daardoor zou het kindje beweeglijker worden en uiteindelijk kunnen draaien.
naar boven

Alle voordelen van moxa-therapie op een rijtje:
– De behandeling is voor de aanstaande moeder en voor het ongeboren kind zeer veilig. De spontane draaiing wordt uitgelokt; er is geen direct contact met de baby.
– De behandeling is niet belastend voor de moeder. De uitwendige versie die een gynaecoloog uitvoert in de 36ste week, kan zeer belastend zijn.
– Er zijn geen bijwerkingen bekend.
– In 75% van de gevallen draait het ongeboren kind spontaan in de baarmoeder, mits de behandeling tussen de 33ste en de 36ste week van de zwangerschap is uitgevoerd.
– Door moxa-therapie is de kans 75% groter dat de aanstaande moeder op een natuurlijke manier kan bevallen.
– De behandeling kan thuis plaatsvinden doordat hij heel eenvoudig te leren is.
– De behandeling is kostenbesparend. Als een baby niet draait in de baarmoeder wordt hij (of zij) waarschijnlijk geboren met een keizersnede. Een keizersnede kost ongeveer €6000,-.

Reacties zijn gesloten.